28.8.11

Metsaseene-porgandipirukas




Tainas:
20 g presspärmi
3 dl sooja vett
1 tl soola
1 tl suhkrut
500 g nisujahu
1 dl õli

Täidis:
500 g kupatatud metsaseeni
300 g riivitud porgandit (u 3 tk)
1 suurem sibul
soola
pipart

Määrimiseks:
muna

Taina jaoks sega kausis soe vesi koos murendatud pärmiga. Lisa suhkur, sool ja jahu ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas umbes tund aega kerkida.
Täidise tegemiseks riivi köögikombainis porgand, tükelda seened ja sibul ning kuumuta suurel pannil vähese õli sees seni, kuni sibul ja porgand pehmenema hakkavad. Maitsesta soola ja pipraga.
Tõsta pann tulelt ning lase segul jahtuda.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt jahusel laual õrnalt läbi, siis rulli õhukeseks ristkülikuks. Kata umbes pool tainaplaadist seenetäidisega, siis tõsta teine tainapool peale.
Tõsta pirukas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane ahi sooja 200 kraadi juurde. Sel ajal lase pirukal kerkida.
Pintselda pealt munaga ning küpseta 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Ploomikook




Tainas:
125 g võid
5 spl suhkrut
3 muna
1 klaas jahu
1 tl küpsetuspulbrit
vormi määrimiseks võid, riivsaia

Kate:
500 g ploome
30 g mandlilaaste
tuhksuhkrut

Taina tegemiseks vahusta kõigepealt või suhkruga. Lisa edasi vahustdes ükshaaval munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi ja aja laiali. Katteks puhasta ploomid kividest, lõika pooleks ja lao taignale, lõikepind vastu tainast.
Puista ploomidele mandlilaastud. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit.
Jahtunud koogile sõelu tuhksuhkrut.

22.8.11

Ricotta-jogurti-mustikakook




Põhi:
100 g võid
1,5 spl suhkrut
natuke soola
1 munakollane
2,5 dl jahu

Täidis:
250 g ricotta kohupiimapastat
350 g maitsestamata jogurtit
2 dl suhkrut
1,5 tl vanillisuhkrut
3 spl jahu
3 munakollast
4 munavalget
3 dl mustikaid
1 tl tärklist

Kõigepealt haki taina jaoks või jahuga segamini. Lisa ülejäänud ained ning sõtku ühtlaseks tainaks. Suru see 24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Tee kahvliga augud ning pista 180 kraadisesse ahju. Küpseta seni, kuni põhi muutub õrnalt pruunikaks.
Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkru ja vanillisuhkruga (seda on kergem teha, kui lisada hulka natukene maitsestamata jogurtit). Seejärel sega hulka ricotta, jahu ja maitsestamata jogurt. Lõpuks lisa kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Kata põhi poole koguse ricotta-jogurtiseguga. Siis puista peale tärklisega läbisegatud mustikad. Mustikate peale pane ülejäänud segu. Küpseta 180 kraadises ahjus u 40 minutit.

20.8.11

Daim-kook




Põhi:
2 muna
2 dl suhkrut
40 g sulavõid
2,5 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
3/4 dl piima

Vormi määrimiseks:
toasooja võid
(50 g mandli-või metspähklilaaste)

Täidis:
1,5 dl vaniljekastmepulbrit
3,5 dl vett või piima
80 g purustatud Marabou Daimi

Glasuur:
80 g Daimi
0,5 dl piima

Kaunistuseks:
40 g Daimi

Põhja jaoks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa sulavõi ja omavahel segatud kuivad ained ning piim. Määri küpsetsuvormi (Ø 24cm) põhi ja servad pehme võiga ja soovi korral vooderda servad mandli- või pähklilaastudega. Kalla tainas vormi ja küpseta 200° C ahjus 10 minutit. Kummuta leige põhi vormist välja ja lõika pooleks.
Täidise tegemiseks sega vaniljekastmepulber vee või piimaga. Lase hetk paisuda. Purusta šokolaad. Määri vaniljekreem põhjale ja puista üle Daim-puruga. Tõsta teine pool põhja peale.
Glasuuri valmistamiseks tükelda šokolaad potti, lisa piim ja kuumuta seni, kuni šokolaad on sulanud. Jahuta veidi, et segu muutuks paksemaks ja määri siis koogile. Puista peale veel purustatud Daimi.

10.8.11

Tuunikalapirukad




500 g pärmi-lehttainast

Täidis:
2 karpi (2x185 g) purustatud tuunikala soolvees
2 keedumuna
40 g porrulauku + oliivõli praadimiseks
pipart

Määrimiseks:
1 muna

Sulata külmutatud tainas rahulikult külmkapis üles, kasvõi ööpäeva. Laota sulanud tainas lahti ning lõika noaga 15 ruuduks.
Täidiseks prae pannil õli sees porru pehmeks ja sega kokku tuunikala, purustatud muna ja vähese pipraga. Aseta täidis ruudu keskele ning suru kokku kolmnurgaks. Vajuta kahvliga liitekohtadele triibud peale, pintselda üle munaga ja pista 200 kraadi juurde ahju küpsema. Küpseta u 10 minutit, kuni pirukad on kuldsed.

Pariisi õunakook




Tainas:
1,5 dl jahu
1 dl suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl vanill- või vanilliinsuhkrut
3 muna
3 sl õli
1 dl piima
800 g õunu

Kate:
0,75 dl suhkrut
1 muna
50 g võid
(soovi korral 1 tl kaneeli)

Määri 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred võiga. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Taina jaoks sega omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Lisa muna, õli ja piim ning töötle ühtlaseks. Nüüd koori, puhasta ja viiluta õunad. Sega õunaviilud tainasse ning vala koogivormi. Küpseta ahjus u 25 minutit. 
Vahepeal tee valmis kate. Sega omavahel suhkur, muna, sulatatud või ja soovi korral ka kaneel ning vala koogile. Küpseta veel 10 minutit. Serveeri soojalt vanillijäätisega. 

3.8.11

Ricotta-šokolaaditort




Põhi:
2 pk Selga šokolaadiküpsiseid
150 g sulavõid

Täidis:
750 g ricotta kohupiimapastat
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g tumedat šokolaadi
4 tl želatiini + külma vett paisutamiseks
2 dl vahukoort

Glasuur:
100 g tumedat šokolaadi

Põhja jaoks purusta küpsised ja lisa hulka sulatatud või. Suru saadud segu 26 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Pane täidise tegemise ajaks külmkappi.
Täidise tegemiseks sega ricotta suhkrutega ja riivi sisse tume šokolaad. Lisa paisutatud ja sulatatud želatiin ning viimaks vahustatud vahukoor. Kalla täidis põhjale ja lase külmkapis tarduda vähemalt 3 tundi kuni üleöö.
Glasuuriks sulata tume šokolaad ja nirista tordile.

Võileivatort singi-ja juustutäidisega




48 viilu röstsaia
niisutamiseks vett (puljongit)

Singitäidis:
1 väike sibul
400 g sinki
1 dl ketšupit
2 dl hapukoort
1 hapukurk

Juustutäidis:
400 g juustu
1,5 dl majoneesi
2 dl hapukoort
2 küüslauguküünt

Singitäidise jaoks tükelda sibul ja sink. Pane köögikombaini ning peenesta. Lisa ketšup ja hapukoor. Sega ühtlaseks. Lõpuks lisa täidisesse tükeldatud hapukurk ja sega käsitsi ühtlaseks.
Juustutäidise jaoks tükelda või riivi juust. Pane köögikombaini. Lisa majonees, hapukoor ja pressitud küüslauk. Sega ühtlaseks.
Lao 12 viilu saia põhjaks. Niisuta. Levita saiadele pool singitäidisest. Lao järgimne kiht saia, niisuta ja levita peale pool juustutäidisest. Siis lao taas saiaviilud, niisuta ja levita teine pool singitäidisest. Ja peale taas saiakiht. Niisuta ja paki tort kilesse, pane peale kerge vajutus (lõikelaud) ja tõsta külma kas mõneks tunniks või üleöö. Määri pealt ja külgedelt teise poole juustutäidisega ja kaunista nii, kuids endale meeldib. Kui täidis tundub liialt paks olevat, siis lisa veidi hapukoort.