24.9.11

Kringel




Tainas:
25 g pärmi
4 spl suhkrut
50 g võid
2,5 dl piima
2 muna
6 kl jahu
1 tl kardemoni
veidi soola

Vahele:
100 g võid
1 kl suhkrut
150 g rosinaid
kaneeli

Glasuur:
150 g tumedat šokolaadi
3 spl piima

Taina jaoks sega pärm ja suhkur segamini munade ja sulatatud võiga. Lisa piim, sool ja kardemon. Lõpuks lisa jahu ja sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Jäta tainas 10 minutiks toasooja seisma. Siis aseta pooleks tunniks külmkappi.
Rulli tainas suureks ristkülikuks, kuhu määri tosooja või-suhkru segu ning laota peale pestud ja leotatud rosinad. Raputa peale kaneeli. Keera kõik rulli ja lõika pikuti pooleks. Palmi rull kringliks nii, et lõikekoht jääb kogu aeg peale.
Küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit.
Glasuuri tegemiseks sulata šokolaad piimaga ja nirista ahjust tulnud kringlile.

Võileivatort tuunikalaga




48 viilu röstsaia
niisutamiseks vett (tuunikalakonservist)

Tuunikalatäidis:
3 tuunikalakonservi vees (tk 185 g)
1 väike sibul
1 dl ketšupit
2 dl hapukoort

Munatäidis:
4 keedumuna
1 dl majoneesi
1 dl hapukoort
soola
pipart

Määrimiseks:
1 dl hapukoort
1 dl majoneesi
tilli

kaunistamiseks 200 g riivjuustu

Tuunikalatäidise jaoks tükelda sibul ja ja sega kokku tuunikalaga. Lisa ketšup ja hapukoor. Sega ühtlaseks.
Munatäidise jaoks purusta munad majoneesi ja hapukoorega. Maitsesta soola ja pipraga. Sega ühtlaseks.
Lao 12 viilu saia põhjaks. Niisuta. Levita saiadele pool tuunikalatäidisest. Lao järgimne kiht saia, niisuta ja levita peale pool munatäidisest. Siis lao taas saiaviilud, niisuta ja levita teine pool tuunikalatäidisest. Ja peale taas saiakiht. Niisuta ja paki tort kilesse, pane peale kerge vajutus (lõikelaud) ja tõsta külma kas mõneks tunniks või üleöö.
Määri pealt hapukoore-majoneesiseguga, puista üle riivjuustuga ja kaunista, kuidas endale meeldib.

10.9.11

Kohupiima-õunakook




Põhi:
100 g võid
3 dl jahu
1-2 spl külma vett
0,5 dl suhkrut

Täidis:
300 g kohupiimapastat
2 muna
1dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Kate:
2 keskmist hapukat õuna
1 tl kaneelisuhkrut

Põhja jaoks haki külm või koos suhkruga tükkideks ning lisa jahu ja külm vesi. Vooderda saadud tainaga 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidiseks sega omavahel vajaminevad ained ja vala põhjale. Katteks viiluta õunad õhukesteks sektoriteks, raputa peale kaneelisuhkrut ja laota kohupiimasegule.
Küpseta 200 kraadi juures u 35 minutit.