28.10.11

Õunasai halvaaga




Põhi:
1 dl piima
25 g presspärmi
1/2 muna
1 spl suhkrut
3 dl jahu

Kate:
u 500 g õunu
100 g halvaad
soovi korral suhkrut

Põhja jaoks sega pärm külma piimaga. Klopi hulka pool muna, suhkur ja jahu. Sõtku ühtlaseks tainaks ja pane 30 minutiks külmkappi.
Katteks tükelda õunad ja sega riivitud halvaaga. Soovi korral (või olenevalt õunte hapukusele) lisa juurde ka suhkrut. Pane segu tainale ja küpseta 185 kraadi juures u 25-30 minutit.

22.10.11

Brita kook vaarikatega




Põhi:
150 g võid
1,5 dl suhkrut
3 munakollast
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Beseekiht:
3 munavalget
0,75 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Peotäis mandlilaaste

Täidis:
2 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
400 g kohupiima
u 200 g vaarikaid (külmutatud)

Põhja jaoks vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munakollased. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahu piimaga vaheldumisi tainale ja sega ühtlaseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas ühtlase kihina sinna peale.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa pidevalt edasi vahustades hulka ka suhkur ja vanillisuhkur. Määri besee ettevaatlikult poolele tainakihile ning sinna peale puista mandlilaastud. Küpseta 175 kraadi juures 15-20 minutit.
Võta küpsenud põhi ahjust välja, lase täielikult jahtuda ning lõika siis pooleks. Aseta ilma beseeta kiht alusele.
Täidiseks vahusta vahukoor suhkrutega ja lisa hulka kohupiim. Sega õrnalt läbi ning määri saadud segu koogipõhjale. Laota kreemile vaarikad ja kõige peale aseta beseega kiht.
Hoia torti serveerimiseni jahedas.

Minikoogid ricotta ja marjadega




Põhi:
225 g metspähkleid (kooritud ja röstitud)
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl suhkrut
4 muna

Täidis:
500 g ricotta kohupiimapastat
3 spl vaarikakeedist (või muud marjakeedist)

Kaunistuseks:
vaarikaid (või teisi marju)

Jahvata pähklid peeneks puruks, sega juurde küpsetuspulber. Eralda munakollased munavalgetest ja vahusta munakollased suhkruga. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega munavalgevaht õrnalt munakollasevahu hulka. Lisa pähklipuru ja sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures u 20 minutit. Jahuta ja vormi välja u 8 cm läbimõõduga kettad.
Täidiseks sega ricotta moosiga ja määri saadud segu kihtide vahele ja peale. Kaunista kook vaarikatega ja lase enne serveerimist vähemalt 2 tundi jahedas maitsestuda.

16.10.11

Sefiiritort




Põhi:
4 muna
4 spl suhkrut
2 spl jahu
2 spl kartulitärklist

Täidis:
200 g vanillikohupiima
2 dl vahukoort
1 spl suhkrut
1-2 banaani

Sefiir:
3 munavalget
3 dl suhkrut
pool klaasi vett (või mahla)
u 0,5 tl sidrunhapet

Biskviidi jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa edasi vahustades eraldi juurde suhkur ja munakollased. Sega sõeludes käsitsi juurde eelnevalt ühendatud jahu ja kartulitärklis, ettevaatlikult munavahtu alt üles tõstes. Vala saadud tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse võitatud koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga. Jahuta.
Lõika tordipõhi kaheks kihiks, aseta esimene kiht tordialusele ja immuta (veega).
Täidiseks vahusta vahukoor suhkruga ja sega see läbi kohupiimaga. Lõika banaan(id) tükkideks ja pane need immutatud tordipõhjale. Banaanitükkide peale määri kohupiima-vahukooresegu. Täidise peale aseta teine biskviidikiht (pealmine koorikukiht allpool) ning jällegi immuta.
Sefiiri valmistamiseks keeda veest, suhkrust ja sidrunhappest siirup. Keeta tuleb u 10 minutit (peaasi, et siirup ei hakkaks karamellistuma, muidu võib sefiir mõru jääda). Kui siirup valmis, tuleb hakata ruttu munavalgeid vahustama. Kui munavalged on vahustatud tugevaks vahuks, lisa niristades hulka kuum siirup, ise samal ajal muudkui edasi vahustades. Vahustada tuleks mitu minutit (kuni sefiir on tugev ja pealtvaadates pritsimiseks sobilik).
Kaunista tort saadud sefiiriga.