25.8.12

Mustikahõrgutis



Põhi:
250 g heledaid küpsiseid (Selga)
75 g võid

Täidis:
400 g maitsestamata kohupiimapastat
2 dl vahukoort
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 želatiinilehte + 0,5 dl külma vett

Kate:
0,5 l (300 g) mustikaid
1 dl suhkrut
1 spl tärklist + 1 spl külma vett

Põhja jaoks purusta küpsised, lisa toasoe või ning sega ühtlaseks. Suru saadud segu 24 cm läbimõõduga lahtikäiva (kandilise) koogivormi põhjale ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidise jaoks vahusta vahukoor tavalise suhkruga ning sega juurde kohupiimapasta ja vanillisuhkur. Paisuta želatiinilehti külmas vees ning seejärel sulata need samas vedelikus. Lisa kuum želatiinisegu pidevalt segades kohupiimakreemi hulka. Kalla täidis küpsisepõhjale ning aseta koogivorm paariks tunniks jahedasse.
Katte jaoks pane mustikad koos suhkruga potti ning lase tekkival mahlal keema tõusta. Seejärel sega kiiresti hulka vees lahustatud tärklis ning kuumuta segu paksenemiseni. Tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.
Lõpuks laota tarretunud koogile peale mustikasegu ning pane vorm veel mõneks tunniks tagasi jahedasse, et kook paremini maitsestuks.

20.8.12

Pohlakeeks



2 muna
0,5 dl suhkrut
1,5 dl fariinsuhkrut
2 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl kardemoni
100 g võid
1,5 dl pohli

Vahusta munad tavalise suhkruga. Lisa hulka fariinsuhkur, küpsetuspulbriga segatud jahu, kardemon ja sulatatud või. Lõpuks sega juurde pohlad ning tõsta saadud tainas võitatud ja riivsaiaga üle puistatud piklikusse keeksivormi. Küpseta 200 kraadi juures u 30 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga.

6.8.12

Apelsini-šokolaaditort



Põhi:
150 g šokolaadiküpsiseid
50 g võid

Täidis:
1,5 apelsini
3 dl vahukoort
350 g tumedat šokolaadi
400 g vanillitoorjuustu
1 dl suhkrut

Kaunistuseks:
1,5 apelsini

Kata 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru saadud segu koogivormi põhja ning tõsta see täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Koori apelsinid (3 tk) ja eralda sektorid üksteisest. Lõika pooled apelsinisektorid täidise jaoks tükkideks. Ülejäänud jäta alles koogi kaunistamise jaoks.
Vahusta vahukoor suhkruga. Sulata šokolaad vesivannil ning ühenda see kiiresti toorjuustuga (mikserdades). Seejärel lisa šokolaadi-toorjuustusegule segades hulka vahukoor ning apelsinitükid.
Tõsta täidis vormi ja tasanda pind. Lase tordil soovitavalt üleöö jahedas tarretuda. Kaunista pikupidi pooleks lõigatud apelsinisektorite (lõikepind ülespidi) ja šokolaadiga.


3.8.12

Tarretatud kodujuustu-küpsisetort marjadega



300 g kodujuustu
2 dl vahukoort
0,5 dl suhkrut
180 g heledaid küpsiseid
200 g värskeid marju (vaarikaid ja mustsõstraid)
3 želatiinilehte
1 dl piima

Murenda küpsised väiksemateks tükkideks. Vahusta koor suhkruga ja sega kodujuustuga. Lisa küpsisetükid ja marjad ning sega õrnalt läbi. Paisuta želatiinilehti külmas piimas ning seejärel sulata need vedelikku vaikselt kuumutades. Nirista saadud segu veidi jahtunult kodujuustu-küpsisemassi hulka, sega kohe segamini ning vala meelepärase kujuga kaussi (mis on soovitatav enne kilega vooderdada). Lase jahedas paar tundi tarduda.
Kummuta tort taldrikule ja kaunista.