20.10.13

Heeringatort kodujuustuga



Põhi:
8-10 viilu musta leiba

Täidis:
200 g heerigafileed (õlita)
1 punane sibul
2 marineeritud kurki
punt tilli ja murulauku
200 g kodujuustu
2 dl hapukoort
2 dl vahukoort
pipart
5 želatiinilehte
0,5 dl piima

Kaunistuseks:
1 punane sibul
2 keedumuna
tilli

Lao leivaviilud tihedalt 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja (vajadusel lõika parajaks).
Tükelda heeringas, sibul, kurk ja till. Lisa hapukoor, kodujuust ja vahustatud koor. Sega läbi ja maitsesta pipraga. Leota želatiinilehti 10 minutit külmas vees, seejärel sulata need (kuivemaks pigistatuna) kuumas piimas. Lase pisut jahtuda ja nirista segades täidise hulka. Vala segu põhjale ja lase vähemalt 5 tundi külmas seista. Kaunista sibularataste, hakitud muna ja tilliga.

Traditsiooniline Ameerika õunapirukas




Tainas:
300 g jahu
1 spl suhkrut
0,5 tl soola
200 g külma võid
3 spl külma vett

Täidis:
1 kg hapusid õunu
3 spl tärklist
1 dl suhkrut
50 g võid
1 tl kaneeli

Peale:
muna
suhkurt

Muretaina jaoks pane jahu ja suhkur kaussi ning lisa külmkapist võetud ja noaga väikesteks tükkideks lõigatud või. Haki või jahu sisse (noa abil) ning seejärel lisa hulka külm vesi. Nüüd sõtku tainas käte vahel ühtlaseks. Mässi tainapäts lapikuna kilekoti sisse ja pane tunnikeseks külmkappi.
Täidise tegemiseks koori, puhasta ja tükelda õunad ning kalla neile peale suhkur ja tärklis (ära veel sega). Tee taigen üheks suuremaks ja teiseks väiksemaks tükiks (suhe 60:40). Rulli suurem tükk parajaks kettaks ja tõsta 27 cm läbimõõduga pirukavormi sisse nii, et tainaga saab vooderdada ka ääri.
Nüüd sega kokku õunamass ja tõsta tainaga vooderdatud vormi sisse. Haki või ja jaga saadud kuubikud ühtlaselt õuntele. Rulli lahti ülejäänud tainapool, lõika noaga parajad ribad ja meisterda koogile kate.
Klopi lahti muna, pintselda pirukas sellega üle ja raputa peale suhkrut. Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit.