7.11.13

Ciabatta



Juuretis:
100 g vett
10 g värsket pärmi
100 g nisujahu

Tainas:
200 ml vett
10 g värsket pärmi
1 tl soola
nisujahu

Juuretise jaoks lahusta eelmisel õhtul pärm soojas vees ning sega jahuga ühtlaseks. Pane saadud segu suuremasse plastkarpi, sule see kaanega ja jäta vähemalt ööseks toasooja seisma (ise lasin seista 17 tundi ehk siis õhtul valmistasin segu ja järgmise päeva pärastlõunal tegin taina).
Kui juuretis on kenasti käärima läinud, lisa sellele suuremas kausis hulka soe vesi, pärm, sool ning just nii palju jahu, et tainas jääks sõtkudes veel käte külge ja oleks mõnusalt veniv, kuid samas mitte liiga vedel.
Jäta korralikult sõtkutud tainas kaussi, raputa peale veidi nisujahu ning kata kauss toidukilega. Nüüd aseta nõu külmkappi ja hoia seal 1,5 - 2 tundi (kuni tainas on kerkinud kolmekordeks).
Pärast kerkimist võta tainas külmkapist välja, pane juba ahi 220 kraadi juurde sooja ning seejärel vormi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile parajalt piklik pätsike (seda on hea teha rohkelt jahuste kätega). Rohkem pole vaja kerkida lasta, vaid kohe kui ahi on valmis, pista ciabatta ahju ja küpseta 25 minutit. Seejärel lülita ahi välja, kuid lase saial veel 5 minutit kinnisises ahjus järelküpseda.
Nüüd tee ahjuuks poolenisti lahti ja lase ciabattal ahjus rahulikult jahtuda.
Hästi küpsenud ciabatta peaks põhjale koputades mõnusalt kumisema (nagu oleks seest tühi).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar