30.12.13

Võileivatort heeringaga




1 päts musta vormileiba

Heeringatäidis:
200 g heeringafileed õlis
75 g hapukoort
25 g valget sibulat

Munatäidis:
3 muna
75 g võid
50 g majoneesi

Kate:
65 g hapukoort
135 g küüslaugumaitselist toorjuustu

Kaunistuseks:
allesjäänud leivaääred
tilli

Kõigepealt lõika leivaviiludelt ära ääred ning pane munad keema.
Valmista esimene täidis: haki heeringafileed ja sibul peenikeseks ning sega kokku hapukoorega.
Seejärel valmista teine täidis: koori keedetud munad ning püreesta koos või ja majoneesiga.
Laota leivaviilud tordialusele, immuta korralikult (veega) ning määri peale heeringasegu. Siis lao peale teine kiht, jällegi immuta ning määri peale munasegu. Seejärel pane peale viimane leivakiht ja immuta korralikult.
Hoia torti mõni tund (veelgi parem üleöö) külmkapis, et leivakihid tublisti pehmeneksid.
Katteks sega omavahel toorjuust ja hapukoor ning määri saadud kreem jahedast võetud tordi pinnale ja külgedele. Kaunista kuival pannil röstitud ning seejärel purustatud leivaäärte ja tilliga.

8.12.13

Juustu-lõhepirukas



Põhi:
2 dl kaerahelbeid
1 dl nisujahu
0,25 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
0,75 dl piima

Täidis:
200 g riivjuustu
1 dl hakitud porrut
2-3 purustatud küüslauguküünt
3 muna
2 dl piima
200 g sulatatud juustu
200 g suitsulõhetükke

Põhja jaoks sega omavahel kuivad ained. Lisa hulka pehme või ja piim. Suru taigen jahuste kätega pirukavormi (Ø 24-26 cm) põhjale ja servadele. Pane külmkappi 15-20 minutiks. Küpseta põhja 220-kraadise ahju alumises osas u 10 minutit.
Täidise jaoks sega omavahel kõik ained, välja arvatud riivjuust. Vala saadud segu eelküpsetatud põhjale ja peale laota riivjuust.
Küpseta 220 kraadi juures 30-40 minutit.

Suitsukana-juustutaskud



Tainas:
100 g võid
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
0,5 tl kurkumit
1 dl riivjuustu
100 g hapukoort

Täidis:
200 g sulatatud juustu (nt maitserohelisega)
200 g suitsukanatükke
1 väike sibul
1 dl keedetud riisi

Taina jaoks haki külm või tükkideks ja näpi sõrmedega hulka jahu-küpsetuspulbrisegu. Seejärel lisa hulka ülejäänud ained (kurkumit lisades saad toreda kollase muretaigna).
Pane valmis taigen kilesse mässitult külmkappi ja siis asu valmistama täidist.
Sega omavahel sulatatud juust, suitsukanatükid ja hakitud sibul. Et segu oleks täidlasem, lisa juurde ka natuke keedetud riisi.
Rulli jahedast võetud tainas jahusel pinnal ristkülikukujuliseks plaadiks ja jaga see 16 ruuduks (8x8cm). Pane igale tükikesele peale u 1 spl täidist ja murra nurgad selle peale keskele kokku.
Küpseta pirukaid 220 kraadi juures 15 minutit.